Pages

Friday, September 13, 2013

Episod Kelahiran – Anak Syurga Muhammad Ilham Syakir bin Mohd Nazir {27 Jun 13}

13 September 2013

due date sebenar kelahiran anak syurga saya..

Muhammad Ilham Syakir bin Mohd Nazir..

semuanya hanya tinggal kenangan..

kenangan yang tak mampu hilang dari ingatan seorang ibu..

setelah lebih kurang 3 bulan berlalu..

baru hari ni saya diberi kekuatan untuk berkongsi cerita duka..

Ya Allah! besar sungguh ujian ini..

kami redho..

 

Ceritanya bermula..

 

24 Jun 2013 (Isnin)

saya bekerja setengah hari..

petang ada monthly check up di KK Desa Paya Mengkuang..

nak timbang berat ilham sekali..

petang babah ilham datang ambil dan kami terus ke KK

sampai2 tak berapa minit turn ilham untuk timbang..

alhamdulillah berita gembira.. berat naik 9.1kg kalau tak silap..

Allah je yang tahu betapa gembiranya hati ummi..

naik juga berat abang ilham..

next turn ummi pulak..

dah check tekanan darah, timbang berat semua..

nurse suruh saya baring nak dengar heart beat baby..

lama juga cik jamaliah cuba nak cari jantung baby..

saya fikirkan dia tertidur..

sekejap lepas tu dia panggil mak pah nurse sorang lagi..

minta bantuan sebab dah puas dia berusaha nak dengar heart beat baby..

tapi tetap tak berjaya..

bila mak pah buat, still tak dengar..

jantung saya dah berdegup laju..

ya Allah jangan la sesuatu yang buruk berlaku..

dalam hati tak putus berdoa..

nurse tanya baby ada rasa pergerakan baby tak..

saya kata ada.. ye memang ada..saya terasa baby bergerak..

mak pah nasihatkan supaya saya cepat2 ke Khor & Loh

tak berlengah saya terus ajak babah ilham ke sana..

sampai khor & loh..terpaksa tunggu turn malam..

sebab doc tengah berehat..redho & pasrah..dalam hati terus berdoa..

bila turn saya.. saya terangkan apa yang patut pada dr.khor..

bila scan baby..

luluhnya hati bila tengok tak ada pergerakan langsung..

dan heart beat tak dengar langsung..

tak ada denyutan..

air mata saya terus berjurai.. Crying face

ya Allah dugaan untuk kami lagi..

besarnya dugaan ni..

dalam kegembiraan terselit kedukaan..

disaat kandungan saya mencecah 7 bulan 1 minggu..

Allah datangkan dugaan..

sabar dan redho itu je yang mampu saya pujuk hati..

doctor kata berkemungkinan baby tak meninggal dunia dalam 2 3 hari..

subhanallah..saya mengusung ke hulu le hilir baby yang dah tak bernyawa..

doctor tanya saya tak rasa ke baby bergerak..

saya cakap ada doctor saya rasa baby gerak..

doctor kata itu bukan baby yang begerak itu rahim awak yang mengecut..

ya Allah..memang tak pernah saya jangkakan..

Allah lebih mengetahui..

air mata tak henti keluar..

doctor advise saya untuk induce..

terpulang samaada saya nak buat di sana atau HSA..

kami dibenarkan balik untuk buat keputusan..

keluar dari bilik doctor..air mata saya tak henti..

saya dah tak hiraukan patient2 lain di luar..

mereka mungkin faham apa yang terjadi..

masuk dalam kereta, saya tak mampu ucap apa2..

saya menangis sekuat hati..

begitu juga babah ilham..

kami redho tapi perasaan sedih tak mampu kami buang..

balik ke rumah, kami berkumpul anak beranak berbincang..

adik2, ayah, pok teh, ider datang menjengah memberi semangat..

kami decide untuk induce di khor & loh..

malam tu kami bersiap2 ke sana semula..

sesampai di khor & loh, nurse advise untuk datang keesokan harinya..

kalau saya ditahan dalm wad pun doctor takkan induce lagi..

nurse advise untuk dapatkan second opinion dari doctor2 lain..

kami bergegas balik semula ke rumah..

ilham dah pun ditumpangkan di rumah ibu zura..

alhamdulillah dia seakan2 faham apa yang melanda..

air mata ummi tak putus2 sedih meninggalkan ilham..

tambah lagi memikirkan baby di dalam..

malam tu tidur macam tak tidur..

kepala melayang..

siannya anak ummi..

 

25 Jun 2013 (Selasa)

pagi tu kami ke poliklinik rozikin, taman nusantara..

saya jelanskan pada dr. noraini..

sebelum doctor scan..saya berdoa lagi dan lagi..

mengharapkan keajaiban Allah berlaku..

tapi memang dah tersurat..

kuasa Allah tiada yang boleh menandinginya..

doctor scan dan terbukti baby dah tak bernyawa lagi..

saya menangis sepuas2nya..

saya nampak berlinang air mata dr. noraini..

menahan sebak dan berkongsi sedih dengan saya..

thanks doctor.. subhanallah..Allah jumpakan saya dengan dr.noraini..

tenang jiwa saya bila dengar penjelasan dan menatap muka dr.noraini..serious!

kami pun terus ke khor & loh semula..

tak ada apa lagi yang perlu ditunggu..

saya nak baby secepat mungkin keluar dan diuruskan jenazahnya..

sampai khor & loh lebih kurang jam 11 pagi..

1/2 jam lepas masuk wad.. doctor datang check..

lebih kurang jam 11.30pm doctor masukkan ubat untuk induce..

doctor kata takes time untuk saya bersalin..

almaklumlah baby dah tak ada.. lagi pun rahim belum sedia lagi..

kalau baby masih ada mungkin ada bantuan dari dalam..

tak apa doctor buatlah apa yang terbaik..

sejam saya tak dibenarkan bergerak ke mana2..

alhamdulillah penguat semangat, penawar suka duka saya ada di sebelah..

cuma hati terkenang2kan ilham yang tinggal..

doa ummi mudah2an ilham tenang2 je dengan ibu zura..

doctor kata 4 jam lagi dia nak tengok..

sama ada dah ada jalan atau tak..

sakit memang ada tapi tak berapa kuat sangat..

lebih kurang jam 4pm.. doctor datang lagi..

masih belum ada tanda2.. doctor induce masukkan ubat untuk kali kedua..

kali ni sekejap2 sakitnya terasa..

kadang2 kuat kadang2 biasa2..

nurse pesan kalau sakit tekan bell..

alhamdulillah walau sakit saya masih bertahan..

tangan babah ilham jadi mangsa cengkaman menahan sakit..

puas tangan dia.. tangan adik2 jadi mangsa..

sakit kali ni memang kerap datang..

tapi saya gagahkan juga menahan..

masih mampu tersenyum melayan tetamu yang datang menjengah..

thanks untuk saudara mara..officemate..kawan2..

sehingga ke malam, masih belum ada tanda2 baby nak keluar..

mulut saya tak lekang dengan doa dan bacaan ayat2 suci..

dengan harapan Allah permudahkan saya untuk bersalin..

dalam pada menahan sakit..saya layankan mata yang mengantuk ni..

sekejap2 terjaga semula..tapi masih bertahan menanggung sendiri..

sekurang2nya Allah bagi saya peluang merasa macamana sakitnya arwah mak..

masa bertarung nyawa nak melahirkan saya dulu..insaf!

saya rasa lambat sungguh masa berputar..

nak menanti waktu pagi serasakan berpuluh jam lamanya..

alhamdulillah dapatlah juga tidur2 ayam..

doctor pesan suruh saya berehat secukupnya untuk induce kali ketiga..

 

26 Jun 2013

subuh2 saya dah mempersiapkan diri..

takut kalau2 doctor meronda awal dan saya masih belum bersedia..

macam biasa peneman setia tak lekang disisi..

doctor datang untuk induce kali ketiga..

tak lama kemudian tengah asyik berbual dengan babah ilham..

tetiba rasa panas.. rupa2nya air ketuban dah pecah..

subhanallah pertama kali merasa..sebab sebelum ni ilham caesarean..

tak sempat buat apa habis basah tilam semua..bersihkan diri sekali lagi..

induce kali ketiga sakitnya betul2 power..

fuhhhhhh.. serious lemah kepala lutut menahan sakit..

lengan babah masih jadi mangsa cengkaman menahan sakit..

tetamu masih tak jemu menjengah bertanya khabar..

sambil2 menahan sakit sambil2 berfb dan berwhatsapp..

kawan2 tanya “ko tak sakit ke?” “ko sempat lagi berwhatsapp”

tu semua cara saya nak melayan rasa sakit..

nak lupakan kesedihan buat sementara..

dalam hati Allah je yang tahu.. tak putus doa saya padaNya..

tengahari ilham datang menjengah..

ayu dan ana bawak datang ke wad..

rindunya la hati ummi kat ilham..

tapi ilham buat tak tahu..tak nak layan ummi..

siap pesan suruh ummi tidur.. anak bertuah..

terubat rasa sedih ummi tengok aksi dia..

ilham..kalaulah masa tu ilham tahu yang adik ilham dah tak ada..

mesti ilham pun sedihkan.. abang ilham selalu peluk perut ummi..

sambil tu sebut “ayaaaaaaaang..akir”

nanti ilham dah besar ummi ceritakan semula ye..

 

2013-06-27 09.12.40

 

muka ummi menahan sakit..

sepanjang pregnant memang berdoa nak bersalin normal..

betul kata babah.. Allah makbulkan juga..

sakit yang semakin kerap datang hingga ke malam..

nurse datang memeriksa.. alhamdulillah jalan dah buka 1cm..

syukur ya Allah.. Allah dengar doa saya dan orang2 yang mendoakan..

babah macam kurang sihat mungkin kepenatan meneman ummi..

babah balik rehat di rumah mama cu takut2 demam melarat..

dalam jam 11pm babah dan adik2 balik..

sebelum tu saya dah standby macamana nak menahan sakit sorang2..

macam2 saya buat..gigit tuala..genggam tangan sendiri..

bila dorang dah balik.. nurse datang melawat..

nurse pesan kalau tak tahan sakit tekan bell..

tak pun boleh request untuk ambil pain killer..

saya kata saya ok masih boleh tahan lagi..

yang sebenarnya saya saja nak merasa kesakitan tu..

biarlah jadi pengalaman terindah.. pengorbanan untuk Ilham Syakir..

jam dah pukul 11.30pm.. saya layankan mata yang mengantuk..

dapat lelap 10 minit..sakit datang lagi..10 minit lelap sakit lagi..

sakit berlarutan hingga jam 12.30pm..selang 5 minit sakit menyerang..

kali ni saya tak mampu nak menahan sorang diri..

pantas saya tekan bell..nurse bergegas datang..

bila nurse check jalan dah buka 4cm..Allahuakbar..

tak terkata..syukur..Allah permudahkan..

nurse pesan suruh saya standby..dah nak sampai masanya..

saya bagitau saya nak buang air kecil..tak tergamak nak melepas hajat atas katil..

nurse teman saya ke toilet..sampai toilet sakitnya datang lagi..

menggigil lutut saya menahan ya Allah sakitnya..

lepas buang air kecil saya bangun..masa bangun dah rasa lain macam..

rasa ada sesuatu yang menekan..sakit yang amat..

saya terus menjerit panggil nurse di belakang pintu..

saya berpaut pada bahu nurse..nurse memapah saya ke katil..

Allah je yang tahu..rasanya macam kaki saya tak cecah ke lantai..

sampai katil.. dengan sekali push alhamdulillah baby keluar dengan izin Allah..

subhanallah..alhamdulillah.. besarnya kuasa Allah..

tepat jam 1.08am.. 27 Jun 2013..

lahirlah seorang bayi lelaki yang tak lagi bernyawa..

hilang segala sakit yang tadi puas saya tanggung..

tak sempat nurse nak hantar ke labour room..

terus saya capai handphone di tepi kepala untuk call babah ilham..

bagitau apa yang patut..

 

kelahiran yang berbeza kali ini tanpa tangisan suara baby..

nurse menguruskan baby dan uri sebelum saya dibawa ke labour room..

doctor nak pastikan semuanya selamat keluar..

dalam keadaan badan yang lemah saya gagahkan juga..

saya ditolak dengan kerusi roda ke labour room..

sampai di labour room doctor check apa yang patut..

alhamdulillah semuanya selamat dikeluarkan..

nurse tunjukkan pada saya punca kehilangan baby..

rupa2nya.. tali pusat baby berpintal..

kemungkinan besar sebab dia terlalu aktif berpusing..

itu yang menyebabkan oksigen tak sampai pada baby dan punca kematian..

doctor kata kalau kita scan pun takkan dapat detect..

memang mengandung kali ni sangat berbeza..

baby tersangatlah aktif..mungkin ini semua penyebabnya..

Allah lebih berkuasa Dia dah aturkan semua..

 

dalam keadaan lemah tak bermaya nurse tanya saya.. “u nak tengok baby?”

“nak.. saya nak tengok”

ya Allah hati ibu manalah yang tak nak tengok baby sendiri kan..

lagi2 dalam keadaan dah tak bernyawa..

terus pandangan mata saya terhenti pada sekujur tubuh kecil yang tak bernyawa..

ya Allah.. kesiannya anak ummi..macamana la dia kat dalam perut ummi..

setitis air mata pun tak mampu keluar..betul..tak mampu..

rasa macam mimpi..diawang2an..antara sedar dengan tak..

terbayang2 keadaan dia di dalam..subhanallah..

besarnya kuasa Allah..

saya pesan pada nurse yang suami saya akan tuntut jenazah esok pagi..

jiwa meronta2 nak membelai syakir tapi apakan daya..

ini suratannya..ummi redho sayang..ummi, babah dan abang ilham sayang syakir..

tapi Allah lebih sayangkan syakir..sebab tu Dia jemput syakir jadi ahli syurga..

 

IMG-20130627-WA0000

 

wajah terakhir yang sempat ummi, babah dan abang ilham tengok..

comelnya syakir.. 600 gram beratnya.. Allah kurniakan syakir cukup sifat..

ummi sempat belek2 batang tubuh syakir..ada ciri2 rupa babah..

alahaiiiiii.. tak mampu ummi nak bayangkan lagi..

menitis air mata ummi dibuatnya..

lepas semuanya selesai saya dihantar semula ke wad..

masih seperti diawang2an..dalam sedar tak sedar..

akhirnya melelapkan mata..

 

terjaga di subuh khamis..

tiba2 hati jadi sayu yang teramat sayu..

ya Allah.. tabahkanlah hatiku.. semoga dugaan ni buat aku semakin dekat padaMu..

rasa sedih terbayangkan baby yang kaku..

rasa sedih tak berpeluang menyusukan syakir..

Allah je yang tahu.. rasanya macam dikoyak2 hati ni..

dugaan Allah datang dalam pelbagai bentuk..

bahagian kami..Allah duga dengan kehadiran anak..

syukur Allah masih pinjamkan Muhammad Ilham Syahmi..

saya pujuk hati jangan terlalu bersedih..

pasti ada hikmah yang Allah selindungkan..

bersangka baiklah dengan Allah..

sesungguhnya Dia lah yang berhak ke atas segala sesuatu..

 

babah ilham sampai di wad..

terus bergegas nak tengok sendiri keadaan anak syurga kami..

bila babah sampai semula ke wad..

air mata kami gugur semula..

luruh rasa hati bila tengok babah menitiskan air mata..

giliran saya pula memujuk hati dia..

babah selesaikan proses report kematian di balai polis..

nak mengesahkan kematian dalam kandungan sebelum dibawa balik..

bila dah settle, kami terus balik ke rumah arwah mak..

saudara mara jiran tetangga yang lain dah menunggu di rumah..

persiapan memang dah dibuat seawal saya ditahan di wad.. alhamdulillah..

pakcik saya menguruskan jenazah bersama2 imam dan bilal..

alhamdulillah Allah permudahkan semuanya..

 

IMG_20130627_122316

 

penghormatan terakhir..

 

2013-08-08 11.15.49

 

alhamdulillah sebelum zuhur “Muhammad Ilham Syakir bin Mohd Nazir”

selamat dikebumikan bersebelahan dengan kubur arwah neneknya..

tenanglah wahai anak ku di syurga Ilahi..

ummi, babah dan abang ilham akan sentiasa merindukan syakir..

walaupun tak sempat bersua muka..

tapi kenangan 7 bulan seminggu di dalam rahim ummi tetap dalam ingatan..

nama syakir memang dari awal ummi dan babah dah sediakan..

Muhammad (Yang Terpuji) Ilham (Ilham/Idea) Syakir (Pengenang Budi/ Bersyukur)

nama syakir babah yang pilih..babah suka nama tu dan maksudnya..

maafkan ummi.. ummi tak berkesempatan nak menyusukan syakir..

maafkan ummi.. ummi tak berkesempatan nak peluk cium syakir..

tapi ummi tahu syakir lah yang akan bantu ummi dan babah di akhirat nanti..

insyaAllah ummi dan babah akan mempersiapkan bekalan kami ke sana..

Allah bagi peluang ummi dan babah memiliki anak syurga..

tak semua orang Allah pilih.. ummi dan babah sangat2 bertuah..

insyaAllah ummi dan babah takkan sia2kan peluang dari Allah ni..

doakan ummi dan babah ye sayang..

ummi dan babah redho dengan ujian Allah ni..

ujian ni kecil nak dibandingkan dengan ujian yang orang lain terima..

damailah wahai anakku..tempatmu di syurga abadi..

 

bila ummi tunjuk  adik syakir pada ilham.. ilham buat tak tahu..

ilham tak faham apa2 lagi ye sayang..

kalau sebelum ni dia selalu tanya pasal baby..

tapi bila tengok perut ummi dah kempis dia buat tak tahu..

sekali pun tak pernah di tanya mana baby..

pandai ilham jaga hati ummi kan..

ilham tak nak ummi bersedih..ummi tahu..

 

2013-06-29 14.12.22

 

pertama kali marmet dalam pantang sambil air mata berjuraian..

sayu hati mengenangkan anak syurga yang tak sempat menjamah susu ibu..

dah tertulis rezeki abang ilham bertambah.. ada hikmah yang tersembunyi..

Allah takkan menguji hambaNya diluar kemampuan..

ummi anggap ini sebagai kifarah dosa2 ummi,,

sebelum ni 4 kali ummi keguguran..

sedihnya tak sehebat sedih kehilangan syakir..

ummi rindu rasa tendangan syakir..

ummi rindu nak berbual dengan syakir..

ya Allah tabahkanlah hati hambaMu yang kerdil ini..

ummi tak nak bersedih lagi..

tapi kadang2 ummi tak mampu nak tahan air mata..

bila orang bertanya.. ummi boleh bercerita sambil tersenyum..

ummi selindungkan air mata ummi dari keluar..

ummi kena kuat demi abang ilham..

abang ilham dan babah masih perlukan ummi..

semoga Allah panjangkan umur ummi, babah dan abang ilham..

semoga Allah ampunkan dosa2 ummi dan babah..

syakir tunggu ummi dan babah di sana ye..

doakan ummi, babah dan abang ilham tergolong dikalangan

ahli syurga macam syakir..

insyaAllah..rezeki susu ummi bahagian syakir akan ummi sedekahkan

ikhlas pada bakal anak susuan ummi nanti..

Allah ambil syakir dari ummi..

dan Allah hadiahkan anak susuan untuk ummi dan babah..

alhamdulillah abang ilham bakal dapat adik perempuan..

bertambah anak2 syurga ummi..

semoga anak2 syurga inilah yang mendoakan ummi dan babah nanti..

amin2..

 

terima kasih untuk semua yang sudi meminjamkan bahu pada saya dan suami..

terima kasih untuk seluruh ahli keluarga yang meluangkan masa dan tenaga..

terima kasih untuk adik2 yang menjaga makan minum saya dalam pantang..

terima kasih untuk doa dan kata2 semangat..

terima kasih untuk bantuan yang tak pernah putus..

terima kasih juga untuk kata2 pedih menghiris hati..kami dah maafkan..

 

sesungguhnya dugaan Allah berbeza untuk setiap hambaNya..

Allah takkan uji hambaNya diluar kemampuan..

itu tandanya Allah sayangkan kita..kami redho..

semoga kami tabah melalui hari2 mendatang..

 

Al-Fatihah untuk “Muhammad Ilham Syakir bin Mohd Nazir”

 

p/s terima kasih untuk anda yang sudi membaca cerita air mata saya.. terima kasih pinjamkan masa untuk baca hingga ke akhir ayat.. kalau ada apa2 nak tanya silakan.. saya sedia menjawab.. :)

Monday, October 17, 2011

Episod Kelahiran – Muhammad Ilham Syahmi bin Mohd Nazir

Salam sayang semua Red heart,

Dah lama nak share cerita kelahiran Ilham Syahmi, hero kecik anugerah Allah yang mewarnai hari2 indah saya dan En. Nazir. Sepanjang dalam pantang memanglah tak sempat langsung nak bercerita, kalau ada pun yang ringkas2 je. Itu pun update blog thru henpon chokia saya tu Winking smile Alhamdulillah setelah 2 tahun lebih menanti, akhirnya Allah makbulkan juga doa kami untuk menimang cahayamata.

Ceritanya bermula..

13 Julai 2011
Saya memang ada check up pagi tu dengan Dr. Rajesh di Hospital Columbia Asia, plan nak disscuss on mode of delivery. Sebelum ni Dr. Rajesh ada tanya saya, dan saya tetap berkeras dengan niat saya untuk bersalin secara normal. Dr. Rajesh bagitau yang kandungan saya ni high risk, maklumlah pernah keguguran sebanyak 4 kali (seriau bila diingat2kan pengalaman dulu) dan diabetes (GDM). Saya faham risiko yang perlu saya hadapi tu, cuma masa tu terlalu banyak perkara yang saya fikirkan.. takutlah itulah inilah. Akhir2 tu perut saya memang kerap mengeras kadang2 sampai rasa tak boleh nak bergerak menahan sakit. Bila refer doktor dia kata itu bukan tanda2 nak bersalin. Dr. Rajesh arahkan untuk buat CTG, nak tengok kekerapan contraction dan juga denyutan jantung baby. Masa buat CTG tu, contraction memang ada tapi mild contraction la. Denyutan jantung baby kejap ok, kejap tak ok. Doktor tunjukkan pada saya dan En. Nazir grafnya. Dia pun tak pasti samaada baby tidur ke apa. Dr. Rajesh suggestkan saya untuk menjalani pembedahan secepat mungkin petang tu juga. Saya sempat minta Dr. Rajesh peluang sekali lagi untuk CTG petang tu. (ohhh degil sungguh kau Hernee) Sebelum tu saya sempat balik office settlekan apa yang patut, sementara En. Nazir balik ke rumah, barang2 memang dah lama standby dalam kereta. Pukul 4pm, kami bergegas semula ke hospital.

Photo0038

..midwife..tengah check graf jantung baby..

Photo0039

..sempat lagi “PEACE”

CTG yang kedua dibuat, graf ada sedikit menaik la tapi sekejap, contraction pun sekali sekala. Dalam hati hanya Allah je yang tahu, saya berdoa supaya saya dan baby selamat. Janganlah terjadi apa2 yang tak diingini, saya berdoa supaya Allah bagi peluang untuk saya berjumpa dengan baby saya. Luaran masih boleh tersenyum tapi hati saya dup dap dup dap lagi bila teringat kena tahan wad petang tu. Keputusan CTG kali kedua lebih kurang sama yang pagi, Dr. Rajesh bagitau yang saya kena tahan wad dan pembedahan akan dibuat esok paginya jam 8.30am. Berderau darah.. takut pun ada.. excited nak jumpa baby pun ada.. semua bercampur baur. Setelah berbincang dengan En. Nazir dan juga ayah saya, maka saya akur dengan keputusan tu. Apa yang kami fikirkan ialah untuk selamatkan baby dan saya, saya tabahkan hati ikut cakap doktor. Sempat juga saya berhubung dengan kawan FB Al-Amirah Najwa minta pendapat, thanks Najwa atas kata2 semangat yang diberi. Memang dah tertulis saya bersalin secara caeserean. Akhirnya petang tu, sayalah penghuni Bilik 97B!

Photo0040

Makanan petang yang hospital sediakan sempat juga saya makan, walau hati gundah gulana. Makan tetap makan Smile


13072011
En. Nazir siap tumpang sekaki lagi tau hehehe.

Malam tu, En. Nazir, Ana dan Ayu menemani saya. Tengah lepak2 dalam bilik, Nazam (opismet saya) datang menjengah. Tak lama lepas tu Kamarul (kawan En. Nazir) datang juga. Cdot dari KL bawakkan saya kuih tart nenas yang saya idamkan, thanks kawan2. Tak lupa Mummy DaSy, yang kerap diganggu sms2 dari saya yang minta pendapat itu dan ini. Rasanya macam cepat betul masa berlalu. Sekejap2 saya jeling jam kat tangan..fuhhhh bila ingat pesan nurse supaya bersiap2 pukul 6am, rasa berdebar2 nak menanti pagi. Nurse suruh saya puasa start pukul 12am, Ayu sempat ke McD belikan saya yang teringin nak makan GCB. (takut terliur masa dalam pantang Winking smile)

14072011
..peneman setia dalam suka dan duka..thanks sayang Smile

14072011(002)
Ana.. yang terbongkang kat kerusi.. thanks No temankan aku..

14072011(003)

Ayu.. yang suka suki lepak katil sebelah yang tak ada penghuni.. Thanks Yu temankan aku juga..
Gambar ayah tak ada.. ayah datang lewat sikit menjengah saya.. Thanks ayah bagi semangat dan doa.

Ilham's Kick Chart

Malam tu juga, beberapa jam sekali nurse akan datang check jantung baby dan saya diarahkan untuk mengira fetal kick bermula jam 8pm. Alhamdulillah baby masih aktif dan jantungnya masih normal. Pukul 12.45am cukup 10 kali kiraan pergerakan baby. Saya baca apa yang patut, berdoa supaya semuanya berjalan lancar esok. Sambil nak mencari mood untuk tidur, sesekali air mata saya mengalir terkenangkan arwah mak. Kalaulah dia masih ada, mesti dialah peneman setia saya.. mesti dia gembira dapat menimang cucu sulong. Dah tertulis, memang dia tak sempat nak berjumpa dengan cucunya. Saya kuatkan hati, walaupun mak dah tak ada.. saya masih ada ayah, suami, adik2 dan sanak saudara sebagai penguat semangat. Akhirnya pukul 2am baru mata saya terlelap.

14 Julai 2011

Alarm mengejutkan saya jam 6am, sebelum tu dah berkali2 tidur saya terganggu dek rasa takut. Rasa macam nak terkucil bila membayangkan macam mana keadaan saya nanti. Saya bangun mandi2 bersiap dengan pakaian hospital. Degupan jantung.. Subhanallah hanya Dia yang tahu. Lebih kurang jam 8 Dr. Rajesh datang ke bilik saya memberitahu yang operasi akan dijalankan tak lama lagi dan tak lama lepas tu datang 2 orang nurse untuk mengusung saya ke Operation Theater. Sebelum masuk OT nurse suruh saya buka spec.. ohhhh kelabu asap dunia saya seketika. Dalam hati berkata, “macamana nak tengok baby ni.. mesti tak nampak dengan jelas” almaklumlah rabun saya ni boleh tahan hebatnya.

Setibanya dalam OT, ramai staff yang dah menanti termasuklah Dr. Rajesh tapi semuanya saya nampak kelabu asap. Tak lama lepas tu doktor bius, arahkan saya supaya menunduk sambil memeluk bantal untuk disuntik. Sekejapan saya rasakan kaki saya kebas. (macam tu rupanya kena bius separuh badan, rasa lumpuh dan tak mampu buat apa2). Sementara menunggu persiapan peralatan, doktor bius (lupa nama) ajak saya berbual. Sambil tu kecut perut saya dengar bunyi kelentang kelentung alat2 yang mereka gunakan. Seriauuuuuuu. Doktor bius bagitau saya yang Dr. Rajesh dah start beroperasi, dia tanya saya sakit tak? Of kos lah tak sakit sebab separuh badan saya mati buat sementara waktu. Nasib baik ada kain penghadang depan mata saya, kalau tak mahu pengsan tengok apa yang mereka buat. Doa tak putus2 saya panjatkan mudah2an semua berjalan lancar. Terasa bila perut saya ditekan2. Tiba2 terasa pulak perut saya kosong. Dalam hati rasa pelik, sekejapan lepas tu terdengar suara bayi menangis kuat tepat jam 8.59am.
Subhanallah..
Luruh hati saya.. Crying face
Alhamdulillah ya Allah..
Akhirnya Allah makbulkan doa kami untuk bertemu dengan buah hati pengarang jantung..
Saya tak mampu berkata2.. hanya air mata yang mengalir.. Subhanallah Maha Suci Allah.. Allahu Akbar.. terkesima saya bila mendengar suara tangisan itu adalah suara zuriat saya sendiri.. syukur alhamdulillah. Allah dengar permintaan kami..
“happy tears” kata doktor bius.
Dengan tersekat2 sambil menahan tangisan saya menyahut.. “yes.. doctor”
“ya saya tahu sejarah keguguran awak” kata doktor tu.
Semakin sedih hati saya bila dengar kata2 doktor tu. Ya Allah sesungguhnya apa yang terjadi sebelum ni terlalu banyak hikmahnya. Hanya Kau yang Maha Berkuasa menentukan segala sesuatu. Terbayang2 wajah arwah mak, semakin laju air mata saya mengalir.
Nurse datang menghampiri saya dan menunjukkan baby. Dalam samar2 saya nampak buat pertama kalinya wajah zuriat hasil perkongsian hidup saya dan En. Nazir. Alhamdulillah ya Allah.. berkat doa, usaha dan tawakkal akhirnya kami bergelar ibu dan ayah. Beberapa minit selepas selesai proses operation, Dr. rajesh minta kebenaran daripada saya untuk membawa bayi keluar untuk ditunjukkan kepada En. Nazir. Sementara tu, saya diusung ke satu bahagian buat sementara waktu. Lebih kurang jam 9.50am saya diusung balik ke wad.
Inilah wajah bayi lelaki yang saya usung ke hulu ke hilir selama ini.


249317_253775371317399_100000548156241_982336_2522299_n249317_253775374650732_100000548156241_982337_38118_n249317_253775377984065_100000548156241_982338_5468110_n261595_246114862083450_100000548156241_950520_6289400_n268861_246113432083593_100000548156241_950517_4207235_n270381_246112145417055_100000548156241_950514_7428462_n283190_253774764650793_100000548156241_982335_7009369_n

Bayi comel ni diberi nama Muhammad (Yang terpuji) Ilham (ilham, idea) Syahmi (Bijak, Berani, Mulia) bin Mohd Nazir. Nama yang kami pilih sejak saya mengandung lagi. Nama “Ilham” memang menjadi nama idaman saya untuk diberikan pada bakal anak yang lahir. Semoga nama ini memberikan maksud yang baik kepada Ilham. Ilham dilahirkan di Hospital Columbia Asia dengan berat 3.3kg dan panjang 49.5cm secara caeserean oleh Dr. Rajesh. Awal2 lagi saya dah maklumkan pada Dr. Rajesh yang saya nak fully breastfeed Ilham. Saya juga berpesan pada doktor supaya dapat bersama baby saya untuk disusukan. Dr. Rajesh sangat menyokong saya untuk fully breasfeed Ilham.
Cabaran breastfeeding saya bermula sebaik saja saya sampai ke wad (walaupun masih dalam keadaan mamai). Hari pertama masih ok lagi tak terasa sakit di bahagian caeser tu, hari kedua nak bangun ke tandas pun subhanallah sakitnya. Alhamdulillah saya dapat memberikan kolostrum, susu awal yang kaya dengan khasiat kepada Ilham. Pada peringkat awal, Ilham tak menunjukkan sebarang masalah. Tiba2 doktor bagitua yang Ilham hypo atau kekurangan gula dalam darah akibat dari saya yang menghidap diabetes semasa mengandung. Ya Allah.. dugaan untuk kami. Dr. Izuddin, paed CAH datang ke katil saya untuk mendapatkan kebenaran memberi susu formula kepada Ilham. Tapi saya yang degil dan berkeras hati tetap tak nak anak saya diberi susu formula seawal itu. Saya yakin saya mampu memberikan susu ibu kepada Ilham. Dr. Izuddin menghormati keputusan saya, dan dia kata Ilham perlu diberikan glukos memalui drip kerana bacaan gulanya semakin rendah. Saya pasrah, bila tangan halus itu terpaksa dicucuk. Apa yang tak dapat saya lupakan bila salah seorang mid wife dan seorang lagi nurse memperlekehkan saya.Bermacam2 soalan sinis yang diajukan pada saya (mungkin mereka geram dengan kedegilan saya). Antara soalan yang menyentuh hati saya..

banyak ke susu awak???

cukup ke?

betul ke awak tak nak bagi formula milk?

dia buat muka yang berlagak dan angkuh ok..
Semua soalan tu saya jawab dengan.. “Insya’Allah saya yakin susu saya cukup untuk anak saya”
Dalam hati saya hanya Allah yang tahu, ada kalanya soalan yang sama keluar tapi saya hanya berdiam diri, saya takkan mengaku kalah (kalau diikutkan hati yang marah, macam nak tumbuk je muka makcik sorang tu) Saya hanya berdoa, mudah2an Allah berikan rezeki susu yang banyak untuk Ilham. Walaupun yang keluar masih lagi kolostrum, tapi saya tetap berikan Ilham untuk membantu pengeluaran susu. Alhamdulillah hari kedua dah menunjukkan ciri2 pengeluaran susu sebenar. Syukur ya Allah, tenang sungguh bila tengok muka Ilham sambil menyusu. Suami jiran katil sebelah yang berbangsa India turut rasa teruja bila mana En. Nazir mempromote kebaikan susu ibu kepada beliau. Sampaikan dia menyuruh isteri dia untuk breastfeed anak yang bakal lahir. Apa yang membuatkan saya tersenyum lebar, bila saya terdengar suara En. Nazir tadi.. wahhhhh dalam diam rupanya dia ingat apa yang saya ajar dia pasal BF sebelum ni. Thanks dear kerana memberikan semangat dan dorongan untuk BF Ilham.
Hari kedua di wad, saya dah boleh discharge tapi Ilham belum lagi kerana bacaan gulanya masih rendah. Saya kerapkan penyusuan sambil berdoa mudah2an Ilham sihat. Alhamdulillah esoknya, 16 Julai kami boleh discharge tapi Dr. Izuddin kata ada jaundice sikit. Dia suruh kami balik ke rumah dulu, in case jaundice ketara dia suruh kami datang semula.
Buat pertama kalinya Ilham balik ke rumah sendiri. Welcome home sayang ummi dan babah Smile

Photo0053
Gambar kenangan bersama Dr. Rajesh.. check up masa seminggu lepas kelahiran Ilham Smile

Terima kasih Allah kerana meminjamkan Muhammad Ilham Syahmi kepada kami. Kami akan menjaga amanah ini sebaik2 mungkin. Semoga Allah memanjangkan usia saya dan suami supaya kami dapat mendidik Ilham menjadi manusia berguna di dunia dan akhirat.

Terima kasih yang tak terhingga untuk suami tersayang, ayah, ibu mertua, adik2, makcik2/pakcik2, ipar duai yang membantu saya semasa dalam pantang. Tak terbalas jasa2 kalian, hanya Allah yang mampu membalasnya. Saya rasa selain kami berdua ayah antara yang paling bahagia saat kelahiran Ilham, setiap kawan2 yang dia call mesti dia bagitau yang dia dah jadi “Tok Ayah”. Nak tergelak pun ada kadang2 bila tengok dia excited dapat cucu sulong.

Terima kasih juga buat kawan2 yang tak putus2 memberikan nasihat dan kata2 semangat. Semoga Allah memberkati hidup kawan2 semua.

Terima kasih kepada staff2 Columbia Asia Hospital, Nusajaya yang terlibat sepanjang proses kelahiran dan yang membantu sepanjang kami di wad terutamanya Dr.Rajesh dan Agnes. Saya berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan termasuklah kualiti makanan yang dihidangkan. Walaupun ada sedikit ralat bila mana ada mid wife yang tak menyokong penyusuan susu ibu. Semoga suatu hari nanti Allah bukakan pintu hati mereka untuk mengakui kebaikan susu ibu.
Itu saja sedikit sebanyak, episod kelahiran Muhammad Ilham Syahmi yang lahir 16 hari awal dari EDD 30 Julai 2011. Rasa macam tunggang langgang pun ada juga cerita saya ni Smile with tongue out. Apa pun harap2 yang membaca faham apa yang saya nak share. Doa kami semoga Ilham menjadi anak soleh taat pada perintah Allah, bijaksana dan menghormati kedua ibu bapa dan yang lebih tua. Doa saya juga supaya Allah memberkati niat suci saya untuk memberikan susu ibu kepada Ilham sehingga berusia 2 tahun. Semoga Allah permudahkan segala2nya.. Amin Ya Rabb.
Ilham Syahmi..Ummi dan babah sayang Ilham sangat2 Red lips

Hernee Nazir – Terima kasih kerana meminjamkan nafas anda membaca entri yang panjang lebar ini. Sambungan daripada episod kelahiran ni ialah episod Ilham Jaundice.. stay tuned Winking smile

Monday, June 13, 2011

Imbasan Ultrasound – Apa Yang Patut Kita Fahami

Next topic saya rasa bagus untuk dikongsi ialah “Imbasan Ultrasound”. Sepanjang saya mengandung kali ni, setiap kali check up especially dengan Dr. Khor dia akan buat ultrasound. Mula2 terdetik dalam hati saya, takut kekerapan buat ultrasound ni akan effect pada baby saya. Saya dan En. Nazir cuma mampu bertawakkal pada Allah, hanya Dia yang Maha Mengetahui. Saya tahu doktor bukan saja2 nak scan banyak2 kali, sebab sejarah keguguran saya 4 kali tu, jadi doktor nak memantau lebih kerap lagi takut2 ada kebarangkalian janin tak membesar macam yang sebelum2 ni.

Cuma apa yang saya nak tekankan di sini, bila kita buat ultrasound ni bukan semata2 untuk tahu janin bayi apa, boy ke girl (saya ada terbaca dan dengar orang kata, “tak nak scan sebab nak surprise”). Itu pendapat masing2kan. Pada pendapat saya, tak salah kita scan untuk tahu keadaan rahim dan janin yang kita kandungkan takut2 ada yang tak kena. Ianya cuma satu kebetulan dan rezeki, bila masa doktor tengah scan tiba2 baby pun tunjukkan ‘tut’ nya. Macam baby saya alhamdulillah rezeki, sejak semakin membesar ni, bila scan time tu la dia duk terkangkang ;) jadi rezeki saya dan En. Nazir la dapat tengok jantina baby kami. Walaupun dalam hati ikhlas saya katakan yang kami tak ambil kisah langsung dapat baby boy ke girl, yang penting sihat dan selamat. Kalaulah tiba2 nanti jantinanya lain dari yang di scan, kami tetap bersyukur dengan anugerah Allah ni :)
Setakat ni saya tak pernah lagi share hasil2 ultrasound yang ada. Nanti ya, saya suruh En. Nazir snapkan gambar sebab kat otak n idah ada idea nak bagi gambar2 tu nampak menarik untuk disimpan jadi koleksi sepanjang zaman :) Nak suruh saya snap sendiri memang ke laut la hehehe.

Oklah, silalah baca dan fahami info kat bawah ni mengenai ultrasound. Enjoy reading! :)

credit pic to en.google

Apakah yang dimaksudkan dengan imbasan ultrasound?
Imbasan ultrasound ialah sejenis alat diagnostik masa kini yang sangat berguna untuk memantau pergerakan bayi melalui imej dinamik yang digambarkan pada skrin monitor. Gelombang bunyi berfrekuensi sangat tinggi antara 3.5-7.0 megahertz (iaitu 3.5 ke 7.0 juta pusingan per saat) lazimnya digunakan. Gelombang ini dipancarkan dari transduser yang diletakkan di abdomen wanita dan digerakkan untuk melihat (menyuluh seperti lampu picit) kandungan rahim. Sinaran ultrasound yang berulang-ulang akan mengimbas bayi dan dipantulkan semula ke transduser yang sama. Maklumat yang diperolehi dari pelbagai pantulan ini akan dibentuk semula menjadi gambar di skrin monitor. Pergerakan seperti denyutan jantung bayi boleh dinilai dan pengukuran boleh dibuat ke tahap yang sangat tepat berdasarkan imej yang ditunjukkan di skrin. Pengukuran sebegini menjadi asas dalam menentukan usia kandungan, saiz dan tumbesaran bayi yang dikandung.

Perlukah saya menjalani imbasan ultrasound untuk kehamilan?

Imbasan ultrasound kini dianggap sebagai kaedah yang selamat, ‘non invasive’, tepat dan menguntungkan. Ia telah berkembang menjadi satu alat obstetrik yang sangat diperlukan dan berperanan penting dalam penjagaan setiap wanita hamil.

Bolehkan imbasan ini membantu mengenal pasti sebarang masalah berkaitan kehamilan dan bayi?

Ya, imbasan ultrasound dapat membantu mengenal pasti sebarang masalah berkaitan kehamilan dan juga bayi. Ia telah digunakan dengan meluas untuk:
  • Mendiagnos dan menilai kehamilan peringkat awal.
  • ‘Karung’ kehamilan boleh dilihat seawal 4½ minggu kehamilan dan karung yolka lebih kurang pada 5 minggu. Gema dan denyutan jantung janin biasanya dikesan dengan jelas pada 7 minggu kehamilan.
  • Diagnosis awal untuk keguguran yang tidak dikesan, kehamilan ektopi dan kehamilan molar.
  • Mengetahui usia kehamilan dan menilai saiz janin.
  • Kepada pesakit yang tidak pasti mengenai tarikh haidnya yang terakhir, pengukuran ini perlu dibuat secepat mungkin semasa kehamilan untuk menentukan tarikh kelahiran yang betul. Apabila kandungan telah membesar, mengukur parameter badan akan membolehkan anda menilai saiz dan tumbesaran janin. Seterusnya ia amat membantu dalam mendiagnos dan menangani tumbesaran janin yang terbantut.
  • Penentuan kedudukan uri.
  • Mendiagnos kehamilan kembar.
  • Pengesanan Oligohidramnios/Polihidramnios.
  • Pengesanan awal kecacatan janin.
  • Mengesahkan keguguran dan kematian janin dalam rahim.
  • Mengesahkan keadaan janin.
  • Menilai pergerakan janin, tonus dan pernafasan.
  • Mendiagnos sebarang keabnormalan pelvis dan rahim semasa kehamilan seperti wujudnya Sista Ovari, Fibromiomata.

Bilakah masa yang paling sesuai untuk menjalani imbasan ultrasound?

Tiada ketetapan mengenai sekerap manakah anda perlu menjalani imbasan ultrasound semasa hamil. Imbasan diarahkan apabila terdapat sebarang keabnormalan yang disyaki dari segi klinikal. Jikalau tidak, imbasan biasanya dijalankan lebih kurang pada minggu ke tujuh kehamilan untuk mengesahkan kehamilan, kehamilan kembar, menyingkirkan kemungkinan kehamilan ektopi atau molar, mengesahkan denyutan jantung dan mengukur panjang kepalapunggung dari hujung ke hujung untuk menentukan tarikh kelahiran.
Imbasan kedua dilakukan pada 18-20 minggu untuk menentukan kecacatan kongenital dan menentusahkan tarikh kelahiran dan tumbesaran. Imbasan kali ketiga mungkin dilakukan sekitar 34 minggu untuk menilai saiz janin dan tumbesaran janin serta menentusahkan kedudukan plasenta.

Berapa kerapkah saya perlu menjalani imbasan ultrasound?

Bilangan imbasan yang dijalani berbeza-beza bergantung sama ada imbasan yang lalu telah mengesan sebarang keabnormalan yang memerlukan penilaian susulan. Sama ada kehamilan perlu diimbas secara rutin ketika usia kehamilan 18-20 minggu, masih merupakan satu kontroversi.

Adakah imbasan ultrasound selamat untuk bayi saya?

Imbasan ultrasound telah digunakan sejak 35 tahun yang lalu (bermula pada akhir 1950an) ke atas wanita hamil. Berbeza dengan X-ray, pengionan tidak berlaku dan kesan toksik terhadap embrio akibat radiasi adalah tidak relevan dalam hal ini. Penggunaan imbasan ultrasound berintensiti tinggi dikaitkan dengan kesan peronggaan dan pemanasan yang boleh terjadi akibat pengionan yang berpanjangan dalam eksperimen makmal. Bagaimanapun banyak kajian klinikal mengenai penggunaannya untuk diagnosis yang telah diterbitkan dalam jurnal perubatan tidak menunjukkan kesan merbahaya ke atas sel-sel haiwan ujikaji atau manusia. Penemuan dalam satu kajian yang melaporkan bayi yang terdedah kepada imbasan ultrasound mempunyai berat badan lahir yang rendah tidak menunjukkan kebolehberulangan. Namun persetujuan umum menyatakan imbasan ultrasound baik digunakan apabila perlu.

Sumber: Bahagian Pendidikan Kesihatan,
Kementerian Kesihatan Malaysia


Ultrasound tidak jejas bayi

Mesin pengimbas diguna untuk mengetahui usia, struktur janin, keabnormalan kandungan dan penyakit yang dihidapi.

PERSOALAN yang sering bermain di benak wanita yang pertama kali hamil ialah adakah mesin pengimbas (ultrasound) selamat untuk kandungan? Adakah perkembangan bayi dalam kandungan boleh terencat disebabkan mesin pengimbas itu?
Jawapan paling mudah ialah mesin ultrasound yang sudah digunakan dalam dunia perubatan lebih 30 tahun lalu, tidak memberi sebarang kesan buruk kepada kandungan.
Begitupun, hampir semua pengamal perubatan perbidanan dan sakit puan bersetuju pendedahan bayi dalam kandungan kepada mesin pengimbas jangan terlalu kerap dan lama. Ia juga harus dibuat berdasarkan keperluan dan kepentingan.

Sejak diperkenalkan, teknologi ultrasound sentiasa dipertingkatkan. Jika dulu ultrasound membabitkan 2D, tetapi kebelakangan ini ultrasound 3D dan 4D cukup popular.

Mungkin kebanyakan orang berpendapat, ultrasound hanya digunakan untuk mengetahui jantina anak.
Sebenarnya fungsi ultrasound lebih daripada itu. Ia digunakan pada awal kehamilan untuk menentukan viabiliti (memastikan bayi berada dalam rahim dan pergerakan jantungnya normal).
Selain itu, ia juga berupaya mengesan berapa jumlah kandungan dan menentukan usia kandungan untuk menganggarkan tarikh kelahiran (estimated date of delivery). Dalam inovasi terkini ultrasound pula, 3D dan 4D memberi kelebihan dalam mengesan keabnormalan bayi dalam kandungan.

Pakar Perunding Perbidanan dan Sakit Puan, Fetal Medicine & Gynaecology Centre, Dr S Raman, berkata ramai wanita di Malaysia hari ini berkahwin dan memulakan keluarga pada usia 30 tahun.
Justeru, pada usia ini, tahap kesuburan sebenarnya merosot dan risiko terhadap kelahiran bayi yang memiliki kesilapan kromosom (chromosomal disorder) agak tinggi. Dengan imbasan yang dinamakan ‘nuchal scan’ (dilakukan antara 11 hingga 13 minggu kehamilan) ia digunakan untuk mengesan sindrom down.
Nuchal translucency (NT) menyukat ruang bawah kulit pada leher. Peningkatan dalam ukuran NT meningkatkan risiko sindrom down dan keabnormalan kardiak pada bayi. Dengan menggunakan parameter ini, 83 peratus sindrom down boleh dikesan menerusi imbasan.

Selain itu, menggunakan mesin ultrasound 3D juga, membolehkan kita melihat kelainan pada struktur bayi seperti bibir sumbing atau spina bifida (kecacatan pada tulang belakang). Masalah bibir sumbing, polydactyl (memiliki lebih jari kaki), micrognathis (rahang besar sebelah), telinga yang tidak terbentuk dan lain-lain keabnormalan yang boleh dilihat dari segi luaran fetus lebih terbuka.Begitupun, kualiti imej bergantung kepada keadaan bayi dan jumlah air ketuban di sekelilingnya.

Ada antara keabnormalan yang dilihat boleh diperbetulkan ketika bayi masih dalam kandungan. Bagi keabnormalan yang tidak boleh diperbetulkan, ibu bapa sekurang-kurangnya sudah bersedia secara mental. Bagaimanapun, apakah imbasan menerusi 3D dan 4D menjadi kemestian kepada setiap wanita hamil atau sekadar keperluan ‘mewah’ yang sentiasa mencari jalan untuk menggoda pengguna?

Apatah lagi, kadar untuk imbasan 3D dan 4D dianggap mahal dan bukan boleh dipenuhi oleh setiap pengguna.

Kemunculan ultrasound dengan inovasi terkini bunyinya memang menguntungkan pihak pengguna. Bagi ibu bapa muda, melihat pergerakan, wajah dan mengikuti perkembangannya setiap bulan tentu saja mengujakan.

Bagi ibu bapa yang pernah dikurniakan anak bermasalah dari segi fizikal, tentu saja 3D membuat mereka ingin tahu adakah kelahiran kedua akan sama seperti sebelum itu.

Teknik imbasan 3D juga dikatakan mengeratkan lagi kasih sayang antara ibu dan anak sebelum dia dilahirkan. Begitupun, tidak semua pakar perbidanan menganggap ultrasound 3D atau 4D ini ‘mandatori’ dan bakal mengambilalih imbasan konvensional 2D. Ada sesetengah diagnosis masih boleh dibuat menerusi 2D.

Bagi ibu yang tidak memiliki rekod kelahiran atau kesihatan yang abnormal, kebanyakan mereka yakin akan melahirkan bayi sihat tanpa perlu imbasan menerusi 3D. Justeru, pilihan terbaik di tangan anda.

Sumber: Berita Harian, 10/12/2006

Kontraksi Braxton’s Hicks (BH)


Dalam minggu lepas dan minggu ni saya ada terasa sakit dan tak selesa sekejap2 pada bahagian ari2. Kadang2 rasa macam baby dah nak terkeluar. Tiba2 saya teringat Mummy Dasy bagitau pasal Braxton’s Hicks (BH). Saya pun cepat2 menggoogle dan hasilnya saya dapat info kat bawah tu. Memang ada persamaan dengan apa yang saya alami. Harap2 tak mendatang apa2 yang memudaratkan. Semoga Allah memberikan petunjuk dan tanda2 bersalin yang mudah untuk saya lebih bersedia. Amin :)

credit pic to en.google

Apabila kehamilan anda semakin sampai kepenghujungnya, anda akan mula perasan ketegangan pada perut anda. Ia dipanggil kontraksi Braxton’s Hick dan salah satu simtom kehamilan yang kerap terjadi kepada wanita hamil.

Ia selalunya terjadi 2-3 kali setiap jam dan dalam 1-2 min setiap kali. Braxton Hicks dinamakan sempena sempena pakar perubatan yang mula menjumpainya pada tahun 1972.
Ia terjadi seawal 6 minggu kehamilan akan tetapi ramai wanita tidak menyedari kewujudan kontraksi ini kerana ia sangat ringan dan singkat.

Apabila kandungan anda semakin berusia, kontraksi ini akan menjadi semakin kerap dan kuat dan kadang-kadang ia menyakitkan. Ia sebenarnya menyediakan ibu hamil kearah kelahiran dengan menolong melembutkan serviks dan menyenangkan ia untuk terbuka semasa proses bersalin.

Bagaimana Rasanya Kontraksi Braxton Hick Ini?

Sesetengah wanita tidak merasa sakit langsung namun ada segilintir yang merasa BH yang lebih kuat. Selalunya ia tidak menyakitkan, atau wanita mungkin merasa sedikit tidak selesa dan memberi gangguan pada mereka. Semakin dekat kepada tarikh jangka bersalin, semakin kuat BH ini berlaku.
Kontraksi BH tidak teratur dan datang sekali-sekali dan selalunya dengan tiba-tiba. Ia datang dalam masa yang singkat dan jarang berterusan selama beberapa jam.

Semasa kontraksi BH ini, perut menjadi tegang dan keras kadang-kadang ibu mungkin terasa sakit pada tengah perut hingga ke ari-ari.

Anda mungkin perasaan yang kontraks ini lebih kerap terjadi apabila:
  • Bayi bergerak dengan aktif
  • Semasa senaman atau membawa barang berat
  • Mengurut perut
  • Semasa hubungan seks
  • Dehidrasi
Apa Yang Membezakan BH dan Kontraksi Kelahiran Sebenar?

Ramai wanita bimbang yang mereka tidak dapat membezakan BH atau tanda-tanda kelahiran. Ini adalah perbezaannya:
  • Kontraksi BH tidak menjadi semakin kuat berbeza dengan sakit bersalin. Sakit bersalin menjadi semakin kuat dan kerap manakala BH akan hilang akhirnya
  • BH tidak teratur dan berlaku sekali-sekala. Sakit bersalin berlaku dengan lebih teratur dan semakin kuat
  • Kontraksi BH tidak menyebabkan kesakitan cuma tidak selesa tidak sebagaimana sakit bersalin
Tip Untuk Kekal Selesa Semasa Kontraksi BH
  • Tukar aktiviti atau posisi sekiranya anda merasa yang kontraksi BH akan datang
  • Rehat lebih lama. Minum air dan baring pada sebelah kiri badan
  • Minum air secukupnya. Dehidrasi menyebakan otot mengecut dan menyebabkaan kontraksi BH
  • Buang air kecil dengan lebih kerap. Pundi kencing yang penuh boleh menyebabkan BH.
  • Amalkan teknik pernafasan. Pernafasan yang dalam dan berirama akan mengurangkan ketidakselesaan

Credit Info: Portal Alam Hamil

Saturday, June 11, 2011

Perkembangan Fetus – Hamil 33 Minggu

Perkembangan Fetus – Hamil 33 Minggu
[Credit info: Baby Center Malaysia]

kulit tengkorak

Berat bayi anda sekarang 4.2 paun / 2 kilogram dan panjangnya ialah lebih kurang 17 inci / 44 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Bayi anda sepatutnya sedang bersiap sedia untuk dilahirkan dengan menunggangbalikkan badannya – kepala harus sudah menjunam ke bawah.

Doktor anda akan memberi perhatian yang rapi kepada posisi bayi dalam minggu-minggu yang akan datang ini – sebab sesetengah bayi kadangkala suka memusing balik semula.

Tengkorak bayi masih mudah dilentur dan belum lagi bertaut, untuk membolehkannya keluar dari kanal lahir yang agak sempit. Tetapi tulang di bahagian-bahagian lain dalam tubuhnya bertambah keras. Kulit bayi anda mula hilang kemerahannya dan kurang berkedut.

Jika anda ibu buat pertama kali, kepala bayi anda akan bergerak masuk ke dalam pelvis di minggu ini dan menekan serviks dengan kuat. (Ini sering berlaku kepada setengah daripada ibu-ibu yang melahirkan pertama kali.) Jika anda ibu buat kali kedua, ianya akan berlaku seminggu sebelum kelahiran – dan untuk sebilangan ibu, ianya tidak berlaku sehingga sakit bersalin dan melahirkan bermula. Adakah anda bercadang untuk menangani sakit bersalin secara natural? Di sini terdapat semua yang anda perlu tahu tentang kelegaan sakit secara natural.

Anda mungkin ternampak bahawa kaki dan pergelangan kaki anda menjadi bengkak menjelang ke petang. Retensi air, juga dikenali sebagai edema, adalah lebih teruk semasa cuaca panas dan di sebelah petang. Hairannya, banyak meminum air membantu mengurangkan retensi air. Badan anda – terutama sekali buah pinggang anda – dan bayi anda juga memerlukan banyak cecair, jadi minumlah air dengan banyak. Jika anda terasa bengkak-bengkak atau sembap di tangan atau muka dengan tiba-tiba, berhubunglah dengan doktor anda – ini mungkin tanda pra-eklampsia.

Saturday, May 21, 2011

Week 30.. Alhamdulillah :)

Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..syukur padamu Ya Allah.. Semoga Allah memberikan kesihatan dan keselamatan kepada bayi saya sepanjang berada dalam kandungan saya ini.. Amin.. 10 weeks to go.. pheeeewwwwww~ ;)

Jom baca!

Perkembangan Fetus – Hamil 30 Minggu

Credit to: BabyCenter Malaysia



Paru-paru bayi anda dan saluran penghadaman hampir matang sepenuhnya. Walaupun bayi anda mungkin lebih perlahan dalam menambahkan ukuran panjangnya dari sekarang (dia berukuran 15.7 inci / 40 sentimeter dari mercu kepala ke jari kaki sekarang), dia akan terus menambahkan beratnya sampai masa dia dilahirkan.

Pada minggu ini, bayi anda terus menerus membuka dan menutup matanya. Dia sudah boleh melihat apa yang sedang berlaku dalam rahim, membezakan cerah dari gelap dan boleh juga mencari punca cahaya.

Jika anda memancarkan lampu suluh ke atas perut anda, bayi akan menoleh kepala untuk mengikuti cahaya itu atau menghulurkan tangan untuk menyentuh cahaya yang bergerak itu. Beberapa penyelidik berpendapat bahawa mendedahkan perut anda kepada cahaya merangsang perkembangan visual. Namun, jangan pula mengharapkan penglihatan 20/20 di masa bayi dilahirkan - bayi baru lahir hanya boleh melihat setakat jarak lebih kurang 8 hingga 12 inci / 20 hingga 30 sentimeter. (Kanak-kanak yang mempunyai penglihatan normal tidak mencapai penglihatan 20/20 sehingga umur antara tujuh hingga sembilan tahun.) Untuk melengkapkan gambaran perkembangan ini, bayi anda sudah mempunyai bulu kening dan bulu mata.

Lebih kurang satu setengah pain / sekitar satu liter cecair amnion sekarang mengelilingi bayi anda tetapi volum ini akan menyusut apabila bayi membesar dan ruang dalam rahim bertambah sempit baginya. Apabila anda dan bayi anda menjadi semakin besar, janganlah merasa takut pula jika anda merasakan sesak nafas, atau merasakan seakan-akan anda tidak mendapat udara yang mencukupi; ia hanya uterus anda menekan diafragma anda. Bagaimanapun, di akhir terowong gelap yang dilalui ini, ada cahaya. Di 34 minggu kehamilan (atau sejenak sebelum pelahiran, jika kehamilan ini yang kedua atau ketiga bagi anda), kepala bayi anda akan bergerak turun memasukki pelvis anda dan terus mengambil posisi yang sesuai untuk kelahiran. Ini akan melegakan pernafasan dan pemakanan anda.
• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan – walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.

*** Update guna Cik Pinky.. Kesian Cik Pinky terabai setelah sekian lama tak online menggunakan khidmat dia dari rumah ;) 

Yang benar,
Tuan Dia Yang Malas :D

Friday, April 15, 2011

Makanan Tambahan Untuk Ibu2 Mengandung

Selamat petang semua :) Petang2 ni nak share supplement yang saya makan sepanjang berbadan dua ni dan saya pasti ibu2 dan bakal2 ibu kat luar sana pun makan supplement yang lebih kurang sama.

Ok, masa awal2 sebelum pregnant dulu saya memang selalu amalkan makan Asid Folik. Bila dah start pregnant pun doktor memang akan bagi Asid Folik. Asid Folik sangat penting untuk pembinaan sel2 bayi dalam kandungan. (sel otak, tulang belakang, organ, tulang dan lain2). Kekurangan asid folik bagi ibu mengandung ni boleh menyebabkan sakit disekeliling mulut, sakit lidah, tumbesaran yang lembap, pada kanak-kanak dan anemia. Sumber2 asid folik asli contohnya, barli, daging lembu, ragi yang ditapai, beras perang, keju, ayam. buah kurma, sayuran berdaun hijau, daging kambing, hati. susu, cendawan, oren, bijirin dan banyak lagi. Asid Folik kat farmasi jual biasanya RM0.50 sekeping. Mana2 farmasi pun ada jual rasanya.

Kalau ikutkan Dr. Khor, dia bagi saya sampai bulan ke 3 je asid folik ni beserta pil kalsium dan satu lagi tak ingat nama dia khas untuk menstabilkan rahim dan kandungan. Uhhh~ serious sangat lupa nama ubat tu. Masa start bulan ke 4, dia suruh saya stop makan asid folik dan kalsium dan diganti dengan Obimin.


Obimin pulak tablet multivitamin yg lengkap untuk ibu mengandung dan juga ibu yang menyusukan bayi (kalau macam tu, kalau ada rezeki baby untuk bf, saya masih boleh teruskan pengambilan Obimin). Obimin mengandungi kesemua mineral yang diperlukan oleh ibu dan bayi dalam kandungan (vitamin A, B1, B2, B6, B12, C, D, Niacinamide, Folic Acid, Pantothenic Acid, Iron, Calcium, Copper dan Iodine). Pengambilan obimin sebiji untuk sehari. Harga sebotol yang 30 kapsul ni saya tak pasti berapa kalau jual kat farmasi sebab saya biasanya terus kira dengan bil check up kat Klinik Dr. Khor.

Sebelah Cik Obimin tu NeuroGain PB, ianya mengandungi DHA, EPA, AA, OA dan natural tocopherol untuk membantu menjana otak bayi dari dalam kandungan. Makan sebiji sehari, sebotol ada 30 kapsul. Saya beli di Watson dengan harga RM63. (tapi kawan saya Jujue kat Melaka beli masa tengah diskaun dapat RM55 kot tak silapnya).


Inilah rupa paras Cik Obimin (kanan) dan Cik NeuroGain PB (kiri). Masa nak snap gambar ni barulah saya perasan yang Cik Obimin dah nak habis. Appointment dengan Dr. Khor 2 minggu lagi haiyoooo~ Nasib baik ada alternatif lain.


Yeahhh ini dia “alternatif lain” itu. Ubat2 kat atas ni pulak saya dapat dari klinik gomen. Ada iron tablet, vitamin B – complex, vitamin C (ascorbic acid) dan folic acid. Kapsul coklat tu, iron tablet saya kena makan 2 kali sehari 1 jam sebelum makan. Untuk yang lain2 tu sebiji sekali saja. Kebiasaannya kalau saya dah makan Obimin, saya jarang makan vitamin B – complex, vitamin C dan folic acid ni kecuali kehabisan stok Obimin.

Ada orang kata, “jangan makan ubat klinik gomen bagi.. nanti anak ko besar”. Tapi melalui pembacaan saya yang masih cetek ni, vitamin2 tu semua tak menyebabkan anak menjadi besar. Malah vitamin2 ni sangat penting untuk kesihatan ibu dan bayi. Kemungkinan penyebab anak besar adalah bila si ibu menghidap diabetes semasa hamil. Jadi pengambilan makanan ibu pun kena dititikberatkan juga. Kalau doktor sahkan ada diabetes, bolehlah rujuk “Jadual Diet Diabetes” kat entry saya yang lepas. Betulkan saya kalau saya silap ya :) 

Alhamdulillah sepanjang mengandung ni, saya tak ada masalah untuk makan ubat2 ni semua walaupun sebenarnya saya penakut makan ubat. Mungkin sebab memikirkan bayi dalam kandungan ni, jadi semangat pulak nak makan ubat. Kalau terlupa sekali pun alarm saya akan berbunyi. Thanks En. Nazir ;) . Insya’Allah saya akan berusaha untuk mendapatkan apa saja yang terbaik untuk kesihatan saya dan bayi. Saya yakin ibu2 lain pun macam saya juga kan.

Hernee Nazir – Kawan2.. doakan kawan saya Jijie Othman yang sedang dalam labour room menanti kehadiran cahayamata sulong.. semoga semuanya dipermudahkan.. Amin :) (dup dap dup dap jantung bila sorang demi sorang kawan bersalin)